vrijdag 31 januari: studenten HKU afdeling oude muziek

0.0015.00

Wissen
Share

Beschrijving

Oude muziek is Ensemble muziek!…..

Werken voor strijkers door studenten oude muziek van het Utrechts Conservatorium o.l.v. Viola de Hoog, de internationaal bekende docente cello en barokcello.

Wat is een orkest? Een gedirigeerd ensemble? Zelfs groot bezette oratoria en opera’s werden in 17e en 18e eeuw geleid door een musicus die zelf ook meespeelde, meestal de maestro op cembalo of de concertmeester. Een dirigent vóór een orkest is in principe een 19e eeuwse bedenksel.

De meeste muziek was Ensemblemuziek, soms kamermuziek. Maar ook de grotere bezettingen zoals vandaag het Divertimento van Haydn zou je kunnen betitelen als een ‘uit de hand gelopen’ kamermuziekensemble.

Dit veelkleurige programma voert u van Purcell via Cherubini, Bach en Mozart naar Haydn. Waarschijnlijk zult u Haydn ervaren als ‘moderne’ muziek. Cherubini en Mozart grijpen terug naar oude middelen, prelude en fuga. U hoort de fuga der fuga’s – Bachs’ 6 stemmige Ricercare uit het Musikalisches Opfer – en tot slot de nieuwe muziek van het einde van de 18e eeuw:

Het Divertimento…. Haydn schreef er ontelbaar veel voor allerlei instrumenten, combinaties van strijkers en blazers en ook voor ongebruikelijke instrumenten als de Baryton (een viool met 6 snaren).
Het divertimento in G is voor strijkers, met als bijzonderheid twee afzonderlijke altviool partijen.

De toegang is € 15,00.

Het concert start om 20.00 uur. Er is geen pauze; wel is er uiteraard het bekende glaasje wijn/fris na afloop samen met de musici!

NB:  leuk nieuws voor de Amerongers….. onze plaatsgenoot Koos Verhagen is één van die studenten!!